15.09.2021
Соціальне навчання як спільний підхід до інклюзивної цифрової трансформації
соціальне навчання

Прискорена цифрова трансформація, спричинена поширенням коронавірусної інфекції, відкрила погляд на світ майбутнього, в якому цифровий простір став центральним у кожній взаємодії, змушуючи як організації, так і окремих людей, впроваджувати технології у значній частині своєї діяльності майже за одну ніч. Пандемія також виявила важливі недоліки у готовності значної частини населення впоратися з такими раптовими змінами, головним чином з точки зору цифрових знань та навичок.

За таких умов соціальне навчання є стійким варіантом формування сталості у середовищі, що швидко змінюється, оскільки воно базується на спільноті однолітків. У цьому контексті окремі особи та компанії можуть використовувати гнучкість та адаптованість соціального навчання, щоб орієнтуватися у швидких змінах та дедалі більшій складності цифрового суспільства.

Що таке соціальне навчання?

Соціальне навчання сприяє спільному навчанню, обміну інформацією та знаннями за допомогою інтерактивних обговорень та дебатів між однолітками, що відбуваються у «безпечних просторах» всередині навчальної спільноти, де учні можуть тренуватися, експериментувати, отримувати зворотній зв’язок і навіть зазнавати невдач. Соціальне навчання використовує колективні знання для створення потужних зв’язків, що сприяють тривалому зростанню та швидкій адаптації, що є важливою для сучасних суспільних змін.

Крім того, розвиток технологій соціальних мереж дозволив людям зі схожими навчальними інтересами об’єднатися у групу, щоб обмінятися знаннями з певної теми – і, можливо, навіть більш важливою -, щоб висловити свою пристрасть до сфери навчання. Це може створити інтенсивніший та глибший освітній досвід у спільноті однодумців.

Як соціальне навчання може сприяти засвоєнню цифрових навичок для інклюзивної цифрової трансформації?

Незважаючи на те, що соціальне навчання успішно використовується в організаціях, що мають величезний вплив на низку основних процесів підприємства, включаючи найм, впровадження, навчання та розвиток талантів, важливо повторити ці моделі поза організаційною структурою на користь більшої частини населення.

Відповідно до підходу цього методу навчання, спільнота соціального навчання, прагне зробити цифрові предмети більш привабливими для жінок, створивши віртуальний простір, де вони можуть проконсультуватися з однолітками для отримання інформації, обговорити спільні інтереси і занепокоєння щодо вивчення цих тем. У середньостроковій та довгостроковій перспективі мета полягає в тому, щоб дати жінкам можливість досліджувати та вирішувати спільні професійні дилеми шляхом проведення дій, шляхом розробки ресурсів та/або впровадження нових навчальних стратегій. Крім того, він спрямований на розбудову співпраці для творчості та інноваційного розвитку між усіма зацікавленими сторонами, включаючи постачальників освіти, ІТ -компанії, університети, жіночі асоціації тощо із сфери ІТ.