26.10.2022
ЄС має визнати Росію спонсором тероризму

Санкції проти Росії через її війну проти України є, мабуть, найжорсткішими заходами, які Європейський Союз вживав проти авторитарних режимів.

Їхні повні наслідки ще належить побачити з точки зору фінансової та матеріально-технічної спроможності Росії продовжувати війну – але вони залишають одну проблему невирішеною. Російські військові неодноразово здійснювали терористичні акти в Україні, а ЄС не має правового механізму, щоб визнати країну і режим президента Владіміра Путіна спонсорами тероризму.

Різні міжнародні органи, в тому числі Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування ситуації в Україні при Раді з прав людини, підтвердили, що російські військові вбили тисячі українських цивільних осіб і здійснили масові акти терору на окупованих ними українських територіях. Наприклад, Праміла Паттен, спеціальний представник ООН з питань сексуального насильства в умовах конфлікту, повідомила, що Росія використовує сексуальне насильство як “навмисну тактику”. За останні дні велика кількість російських ракет і безпілотників завдали ударів по ключових об’єктах української цивільної інфраструктури і призвели до загибелі десятків українських громадян.

Немає жодних сумнівів, що ці дії підпадають під визначення тероризму в ключових міжнародних документах, таких як Резолюція Генеральної Асамблеї ООН 49/60 від 1994 року або Рамкове рішення ЄС про боротьбу з тероризмом від 2022 року. Однак ЄС не має всеосяжного процесу, який би дозволив йому визначати будь-яку країну як таку, що активно підтримує тероризм.

Офіційне визнання держави-спонсора тероризму тягне за собою фактичну економічну та політичну ізоляцію уряду, а це саме те, що потрібно для того, щоб зупинити Росію від вчинення нових воєнних злочинів та терористичних актів в Україні чи деінде.

Рамкове рішення ЄС визначає, як має бути побудована правова співпраця між країнами-членами для боротьби з терористичними організаціями та окремими особами, але мало уваги приділяє тому, як поводитися з країною, яка активно підтримує тероризм. Спільна позиція Ради Європейського Союзу 2021 року дозволила створити конкретний механізм боротьби з терористичними організаціями. Найважливішим органом ЄС у цьому питанні є Робоча група з обмежувальних заходів для боротьби з тероризмом (COMET). Вона відповідає за надання рекомендацій Раді, яка потім вирішує, чи включати конкретну організацію або особу до списку терористів. Однак COMET не відповідає за моніторинг того, як державні органи активно підтримують тероризм. Як наслідок, до списку можуть потрапити лише окремі особи та групи.

ЄС прийняв свої перші обмежувальні заходи проти осіб та організацій, причетних до терористичних актів, у грудні 2001 року після терактів 11 вересня. Це було зроблено на виконання Резолюції Ради Безпеки ООН № 1373 від 2001 року, спрямованої на створення міжнародних механізмів боротьби з тероризмом. Пізніше Рада Європейського Союзу прийняла вищезгадану Спільну позицію, а також регламент про конкретні обмежувальні заходи, спрямовані проти певних фізичних та юридичних осіб. Однак жоден з цих документів не передбачає заходів, спрямованих проти урядів, які спонсорують тероризм.

Офіційне визнання держави спонсором тероризму тягне за собою фактичну економічну та політичну ізоляцію уряду, що є саме тим, що необхідно для того, щоб зупинити Росію від вчинення нових воєнних злочинів та терористичних актів в Україні чи деінде.

На противагу цьому, Сполучені Штати юридично визначають державу-спонсора тероризму як “уряд, який неодноразово надавав підтримку актам міжнародного тероризму”, де тероризм визначається в американському законодавстві як “навмисне, політично мотивоване насильство, спрямоване проти некомбатантських цілей”. Наразі Сполучені Штати включили до списку чотирьох держав-спонсорів тероризму: Куба, Іран, Північна Корея та Сирія. Країна, яка потрапляє до цього списку, автоматично підпадає під санкції США, включаючи заборону на експорт і продаж зброї, відмову компаніям і приватним особам у податкових пільгах на доходи, отримані в цій країні, а також суворий контроль над експортом товарів, які можуть мати військове застосування. Більше того, офіційне визнання Росії державою-спонсором тероризму тягне за собою фактичну економічну та політичну ізоляцію уряду, а це саме те, що потрібно для того, щоб зупинити Росію від вчинення нових воєнних злочинів і терористичних актів в Україні чи деінде.

Якщо ЄС хоче зупинити Росію та її терористичні акти в Україні, йому необхідно прийняти визначення держави-спонсора тероризму та створити механізм застосування санкцій до таких держав. Перший крок може зробити Європейський парламент, ухваливши резолюцію, що закликає Європейську Комісію та Раду Європейського Союзу запровадити таке визначення та механізм. Потім Комісія та держави-члени повинні будуть домовитися про те, як створити механізм, що може зайняти місяці.

Нещодавно Європейський парламент переважною більшістю голосів схвалив резолюцію, яка пропонує конкретні поправки до договорів і просить держави-члени створити нову конвенцію для реформування договорів ЄС. Зокрема, резолюція пропонує внести зміни до статті 29 Договору про Європейський Союз, яка дозволяє ЄС запроваджувати санкції проти урядів третіх країн і недержавних утворень, таких як терористичні угруповання. Запропоновані поправки нададуть ЄС новий механізм для визначення країн як спонсорів тероризму та реагування на серйозні політичні виклики, відповідно до принципів зовнішньої та безпекової політики ЄС. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн підтримала цю пропозицію, а Президент Європейського парламенту Роберта Метсола написала два листи до головуючої в Раді ЄС з проханням приступити до конвенції про перегляд договорів. Однак, держави-члени загалом неохоче переглядають договори, а Рада ЄС поки що не зробила жодних конкретних кроків у цьому напрямку.

Тим не менш, міжнародний тиск на тих, хто приймає рішення в ЄС щодо боротьби з російським тероризмом, значно зростає. Деякі європейські парламентські органи вже закликали міжнародну спільноту визнати терористичні акти, здійснені Росією. Парламентська асамблея Ради Європи нещодавно схвалила резолюцію, яка містить пункти, що визнають режим Путіна терористичним. Парламенти Естонії, Латвії та Литви заявили, що Росія здійснює терористичні акти. 18 жовтня Гі Верхофстадт, депутат Європарламенту і колишній прем’єр-міністр Бельгії, написав у Твіттері, що на наступній сесії парламент офіційно оголосить Росію терористичною державою.

Зараз ЄС має історичну можливість створити новий інструмент, який підтримає його проголошену роль у захисті прав людини, миру і безпеки в Європі. І, що найважливіше, це буде конкретний крок, який допоможе зупинити агресію Росії проти України.


Анна Меленчук, співзасновниця Інституту Інноваційного Врядування.

Андреа Кастанья, генеральний секретар Європейського альянсу цифрового розвитку.