21.11.2022
Кібератаки стають все більш зухвалими, оскільки авторитарні лідери нарощують агресію.

23 лютого 2022 року світ кібербезпеки увійшов у нову епоху, епоху гібридної війни, оскільки росія розпочала як фізичні, так і цифрові атаки проти України.

Ділимося з вами підсумками цьогорічного звіту з Цифрового Захисту від Microsoft, який містить нові подробиці щодо цих атак і зростання кіберагресії з боку авторитарних лідерів у всьому світі.

📍Протягом минулого року кількість кібератак, спрямованих на критичну інфраструктуру, підскочила з 20% усіх атак на національних державах, виявлених Microsoft, до 40%. Цей сплеск був здебільшого пов’язаний з метою росії завдати шкоди українській інфраструктурі та агресивним шпигунським націлюванням на союзників України, включаючи Сполучені Штати. росія також прискорила свої спроби скомпрометувати ІТ-компанії, щоб перешкодити або отримати розвідувальну інформацію від клієнтів державних установ цих фірм у країнах-членах НАТО. 90% російських атак, які були виявлені протягом минулого року, були спрямовані на країни-члени НАТО, а 48% цих атак були спрямовані на ІТ-компанії, розташовані в країнах НАТО.

☣️росія була не єдиною, яка поєднувала політичну та фізичну агресію з кібератаками.

📍 Іран посилив сміливі напади після переходу президентської влади. Вони запустили деструктивні атаки, націлені на Ізраїль, а також операції з вимаганням і зламу та витоку інформації за межі регіональних супротивників на жертви США та ЄС, включаючи об’єкти критичної інфраструктури США, як-от портові адміністрації. Принаймні в одному випадку Microsoft вияв атаку, замасковану під програму-вимагач, яка мала на меті стерти ізраїльські дані.

📍 Коли Північна Корея розпочала свій найагресивніший період ракетних випробувань у першій половині 2022 року, один із її учасників здійснив серію атак, щоб викрасти технології в аерокосмічних компаній і дослідників у всьому світі. Інша північнокорейська організація намагалася отримати доступ до глобальних новинних організацій, які повідомляють про ситуацію в країні. І все ж третій гравець продовжував спроби, часто безуспішні, проникнути в криптовалютні фірми, щоб викрасти кошти на підтримку економіки своєї країни.

📍 Китай посилив шпигунство та кібератаки з метою крадіжки інформації, намагаючись посилити регіональний вплив у Південно-Східній Азії та протистояти зростаючому інтересу з боку США. У лютому та березні один китайський гравець атакував 100 облікових записів, пов’язаних із відомою міжурядовою організацією в Південно-Східній Азії, одразу після того, як була анонсована зустріч між урядом США та регіональними лідерами Китаю. Відразу після того, як Китай і Соломонові Острови підписали військову угоду, Microsoft виявив шкідливе програмне забезпечення від китайського хакера в системах уряду Соломонових Островів. Китай також використовував свої кіберпотенціали в кампаніях, націлених на країни півдня, включаючи Намібію, Маврикій і Тринідад і Тобаго, серед інших.

💡Багато атак з Китаю викликані його здатністю знаходити та компілювати «вразливості нульового дня» — унікальні невиправлені діри в програмному забезпеченні, про які раніше не було відомо спільноті безпеки. Схоже, що кількість цих вразливостей у Китаї збільшилася після прийняття нового закону, який вимагає від організацій у Китаї повідомляти уряду про виявлені ними вразливості, перш ніж ділитися ними з іншими.

⚠️Цьогорічний звіт містить ще більше рекомендацій щодо того, як люди та організації можуть захистити себе від атак.

🔒Найбільше, що люди можуть зробити, це звернути увагу на основи – увімкнути багатофакторну автентифікацію, застосувати виправлення безпеки, чітко визначити, хто має привілейований доступ до систем, і розгорнути сучасні рішення безпеки від будь-якого провідного постачальника.

🔒 Середнє підприємство має 3500 підключених пристроїв, які не захищені основними засобами захисту кінцевих точок, і зловмисники користуються цим. Також важливо своєчасно виявляти напади. У багатьох випадках результат кібератаки визначається задовго до початку атаки. Зловмисники використовують уразливі середовища, щоб отримати початковий доступ, вести спостереження та сіяти хаос шляхом бокового переміщення та шифрування чи ексфільтрації.

👩‍💻🧑‍💻Нарешті, як досліджує цьогорічний звіт, ми не можемо ігнорувати людський аспект. Нам не вистачає фахівців із безпеки – проблема, яку необхідно вирішити як приватному сектору, так і урядам – і організаціям потрібно зробити безпеку частиною своєї культури.