09.08.2023
Штучний Інтелект: помічник чи шкідник?

За останні роки, технології (в особливості штучний інтелект) сягнули неймовірно швидкого розвитку: те, що вважалось теорією 50 років назад, сьогодні вже є частиною нашого повсякденного життя. 

Але з пришвидшеною технологізацією ми маємо задавати собі питання, як пришвидшений технічний розвиток впливає на наше життя і в якому напрямку ми рухаємось. Тож, штучний інтелект це щось, що допомагає людству, чи, скоріше, шкодить? 

Спостерігаючи за наслідками, до яких призводить використання штучного інтелекту багато людей починають замислюватися про небезпеку і шкоду, яку він потенційно може в собі нести. Сем Альтман, генеральний директор Open AI, або ж деякі інші дослідники ШІ вважають його таким же небезпечним, як ядерна бомба, вони переконані, що ШІ може стати загрозою для людства.

Завдяки своїй здатності до навчання та розвитку штучний інтелект може перевершити людей у ​​певних сферах і таким чином замінити їх. Дослідження від Goldman Sachs показує, що протягом кількох років понад 300 мільйонів робочих місць зникнуть. Тож в цьому штучний інтелект може дійсно нести загрозу для людства.

У той же час люди ставлять під сумнів конфіденційність і захищеність своїх особистих даних. Саме для цього такі компанії як Google, запроваджують правила регулювання ШІ у своїх системах, так само як і на законодавчому рівні, як-от Закон про штучний інтелект. 

Але дійсна небезпека ШІ полягає в тому, як його використовують. Навіть, здавалося б, нешкідливий ШІ може бути зловмисно викрадений. Ми вже це бачимо з поширенням DeepFake: фальшивих відео, створених за допомогою глибокого навчання, щоб зобразити людину в компрометуючій ситуації.

Тож для того, щоб ШІ був помічником людства, ми повинні гарантувати надійність розроблених нами алгоритмів. Адже робота ШІ має бути прозорою для користувача, існує величезна різниця між кнопкою, яка виконує просту дію як збереження файлу, і кнопкою, яка виконує обробку, що покладається на алгоритми ШІ. Результат дії першої кнопки є передбачуваним, одна й та сама дія завжди дає однаковий результат. У той час як друга виконує дію, яка залежить від контексту та даних, на основі яких працює ШІ. Тож необхідно працювати над поясненням обробки, що виконується ШІ, щоб користувач залишався у повній усвідомленості того, що відбувається. Це принципове питання довіри до цифрових технологій. 

Ми переконані, що ШІ може принести людству набагато більше користі ніж шкоди, звільнивши людський ресурс для виконання більш високорівневих завдань. Але для цього ми маємо усвідомленно підходити до процесу технологізації.